BLOG

ghanareis september 2013

Omdat de aannemer vrijwel klaar was met de eerste fase van de bouw, de funderingen, zijn wij begin september weer afgereisd naar Ghana teneinde de tweede fase, de cascobouw, aan te besteden.

Vrijdag 6 september gevlogen en zaterdag konden wij direct naar een groot festival in de provinciehoofdstad Capa Coast (10km van Elmina) . Alle chefs uit de regio worden dan, met goud behangen, rondgedragen door de stad, vergezeld van trommelaars , dansers en andere feestvierders. Een kleurrijk festijn met veel muziek en ontzettend druk. Het feest gaat tot diep in de nacht door, waarbij op vele plaatsen in Cape Coast liveoptredens zijn.

Na de zondag door te hebben gebracht met onze vrienden Nol en Annelies die een klein beachresort exploiteren 30 minuten rijden van Elmina, hadden wij op maandag een bijeenkomst met de architekt. Het bleek dat de kamers en badkamers toch iets aan de kleine kant waren. Gelukkig staat het ontwerp een vergroting toe, waardoor de kamers nu een oppervlakte hebben van 25 m2 en de badkamers van 4,5 m2. Ruime kamers , alle met een eigen terras, 10m2, met zeezicht.

Ook het restaurant en bijbehorende voorraadkamer hebben wij enkele vierkante meters vergroot . Nu heeft het restaurant een zeezicht van 15 meter breed.

De receptie en beveiliging krijgen een over de weg gebouwd dak. De weg, met aan beide zijden palmbomen, houdt zich , ook met zware regenval, goed. In een bocht van de weg is er een grote tuinpartij aangelegd. Tesamen met de reeds eerder aangelegde 5000m2 tuin met kokosnootpalmen, advogados, mangos, appels etc etc. is dit het tweede tuingedeelte. Wij zijn er zeker van dat met de vruchtbare grond die wij hebben, af en toe regen en de warmte, alle tuinen bij de opening in het voorjaar van 2015 volwassen zullen zijn.

Een aparte dag was ingeruimd voor een bezoek aan de hoofdstad Accra. Wij hebben daar bedrijven bezocht voor kunststof deuren en kozijnen, gezien de ligging aan zee is de ervaring dat hout het niet lang uithoudt, badkamerinrichting en zwembadmachinerie.

Inmiddels hebben wij diverse offertes binnen en de prijzen zijn ongeveer gelijk een die in Europa, waardoor zelf importeren wel erg omslachtig wordt.

Goed nieuws waren ook de kosten voor de electra. Aanvankelijk moesten wij een eigen transformator kopen met een aansluiting op het openbare net van meer dan 2000 meter, met alle kosten vandien. Emanuel heeft bewerkstelligd dat er nu beneden aan de site een publieke transformator van 100KV komt , waarbij wij alleen het deel op ons eigen land betalen. En dat alles tegen één derde van de kosten. Met het plaatsen van de palen is men inmiddels begonnen.

In Accra hebben wij ook nog een grote supermarkt bezocht. Het blijkt dat vrijwel alles leverbaar is tegen prijzen die vergelijkbaar zijn met de prijzen in Europa. Laat ik wel duidelijk zijn, dat betekent dat de meeste van die goederen voor de gemiddelde Ghanees niet te betalen zijn.

Het blijft , ondanks de economische groei en politieke stabiliteit, een door en door arm land. In ons dorp , Pershie, is elke dag een jonge vent bezig om de gaten in de openbare weg te dichten, waarvoor het dan een paar cent krijgt van passerende taxichauffeurs k

Eén van de laatste dagen hebben wij het zwembad verder uitgemeten , met behulp van een gespecialiseerd bedrijf uit Accra. Het wordt een zgn “infinity” zwembad , waarbij aan de zeekant het water over een muur wegloopt en wordt opgevangen in een lager gelegen bak. De afmetingen worden 10 x 16,50 meter , met een apart kinderbad van 5 x 5 meter en 40 cm diep.

De 16 dagen die wij er waren, waren eigenlijk tekort om van al dat mooie en inspirende land te genieten.

Half november gaan wij weer terug.

Fir en Frenkel