BLOG

Eén van de vragen...

Eén van de vragen die wij niet kunnen beantwoorden, waarom hebben wij in februari 2012 een heuvel aan zee in Ghana gekocht? 

In Elmina zijn wij, samen met onze Ghanese partner Emmanuel Parker Wright, eigenaar geworden van een op 60 meter hoogte gelegen 2 hectare groot terrein. 

Het geheel is inmiddels ondergebracht in een Ghanese vennootschap, Eldetou Limited, waarvan Emmanuel managing director is. 

Al snel na de aanschaf zijn wij begonnen met het bouwrijp maken van de grond. Dat betekende met zware bulldozers en graafmachines de heuvel afvlakken zodat onze plannen, die langzamerhand gestalte kregen, kunnen worden gerealiseerd. Onderdeel daarvan was de aanleg van een 6000 m2 grote “tuin” met kokosnootpalmen, sinaasappel-, appel- en citroen bomen,, advocados, mangos, palmoliepalmen etc. Ook met de aanleg van de toegangsweg werd direct begonnen. Inmiddels is deze zo goed als klaar, inclusief waterafvoer, want regenen kan het !

Tijdens onze reis in januari van dit jaar naar Ghana , hebben wij al de plannen met de architekt doorgenomen en heeft hij de bouwplannen ingediend. Deze zijn inmiddels voorlopig goedgekeurd, zodat wij tijdens ons bezoek in mei 2013 de eerste fase van de bouw, uitzetten en funderingen, konden aanbesteden. Een week na de aanbesteding werden de eerste funderingen al uitgehakt. Zwaar werk, alles met de hand en dat onder een brandende zon.

U komt binnen onder een “poort” door met links de beveiliging en rechts de receptie. U komt dan uit op de parkeerplaats. Rechts gaat u naar het, geddeltelijk open, restaurant. Aan de nadere kant van de parking zijn opslagruimtes (wasserij, generator, badkamers personeel etc) Naast het restaurant komt dan het zwembad met daarnaast weer een lounge voor de hotelgasten. dat alles met uitzicht op zee. Daarnaast komen er 16 kamers verdeeld over 4 blokken van ieder 4 kamers. Alle kamers krijgen een veranda, ook weer met uitzicht op zee. Ook komt er nog een prive huis.

 

Wij kiezen voor een moderne simpele stijl, uiteraard wel met afrikaanse kleuren en decor. Het belooft een sfeervol en comfortabel boutique hotel te worden. Wij verwachten nog anderhalf jaar nodig te hebben voor de volledige voltooing. 

Het hotel heeft uitzicht op de 150 meter verder gelegen zee en op de stad Elmina.

Elmina is vooral bekend om de positie die de stad innam bij de slavenhandel. Het kasteel heeft een belangrijke rol gespeeld bij de doorvoer van slaven uit de binnenlanden naar de slavenschepen .

Ghana is een fraai, politiek stabiel land. Weinig criminaliteit, zeker op het platteland en de kleinere steden zoals Elmina en het nabij gelegen Cape coast. De bevolking is uitermate vriendelijk en behulpzaam. De armoede is groot. Het is een echte overlevingssamenleving, itt de consumptieve samenlevingen in Europa. Er gelden andere waarden. De “extended” family is van groot belang. Men wordt geacht voor elkaar te zorgen.

Tot zover deze eerste aanzet om u te informeren over onze iniatieven in Ghana. De komende tijd zullen wij proberen om middels dit weblog u niet alleen op de hoogte te houden van de vorderingen, maar u ook deelgenoot maken van onze ervaringen in dat , in meerdere opzichten, warme Ghana.

Fir Tiebout en Frenkel de Greeuw